Световният номер 2 Роджър Федерер се класира за четвъртфиналната фаза на супер турнира на землена настилка от сериите “Мастърс 1000” в Рим с общ награден фонд от близо 3 милиона евро.

В последен двубой от програмата на централния корт на Форо Италико, приключил след полунощ българско време, швейцарецът успя да се наложи трудно с 2:1 сета над Хуан Карлос Фереро, в отделните части 6/2, 5/7, 6/1.

Първата част бе равностойна само в началните четири гейма (до 2/2), след което Маестрото от Базел изцяло пое контрола върху случващото се на корта и не позволи на испанеца да увеличи актива си до края на сета.

Във втората част обаче Фереро ни показа играта от най-добрите си години, бе напълно равностоен на именития си съперник, а след пробив в последния възможен момент дори успя да възстанови статуквото на корта.

Това обаче ни най-малко не повлия на Федерер и в заключителния сет той отново бе пълновластен господар на корта, реализира и двете си възможности за пробив, а от своя страна не позволи на испанеца дори да стигне до ситуация за връщането на някой от тях.

Така след близо два часа игра Роджър Федерер стигна до крайния успех и в опит да се класира за полуфиналите ще се изправи срещу представителя на домакините Андреас Сепи.

Междувремнно в друг безкрайно интересен сблъсък от вчерашната програма Жо-Вилфред Цонга успя да отстрани намиращия се в страхотна форма Хуан Мартин Дел Потро с 2:0 сета и в следващия кръг ще срещне световния номер 1 Новак Джокович.

Статистиката от двубоя:

Федерер   Фереро
51 1-ви сервис % 79
12 Асове 2
1 Двойни грешки 0
 4/9 Възможности за пробив  1/3
 90/157 Общо спечелени точки  67/157
  Времетраене: 1.48 ч.