Носителят на трофея Новак Джокович бе много близо до това да сдаде титлата, която спечели мината година от супер турнира на землена настилка от сериите “Мастърс 1000” в Рим.

В среща от третия кръг на надпреварата, завършила преди малко, световният номер 1 изоставаше със сет и ранен пробив, преди да стигне до пълен обрат срещу Хуан Монако(Арж) за крайното 4/6, 6/2, 6/3.

Въпреки ураганните пориви на вятъра двубоят започна многообещаващо – със зрелищни разигравания и качествен тенис, като в петия гейм Монако се възползва от открилата се възможност, стигна до пробив, а след това не позволи на сърбина да заличи преднината му.

Нещо повече, на старта на втората част аржентинецът отново успя да спечели подаването на именития си съперник и да поведе с 2/1, но напълно необяснимо последва тотален срив в представянето му, който умело бе използван от Джокович.

Със серия от 10 последователно спечелени точки, Ноле не само че върна пробива, но успя да се измъкне от “дупката”, в която бе изпаднал и до края на сета не позволи на Монако да се запише.

Заключителната трета част тръгна гейм за гейм, но постепенно стана видно, че шампионът успя да наложи волята си, печелеше почти всяко по-продължително разиграване от дъното на корта и след като стигна до пробив в осмия гейм, безпроблемно сервира за крайната победа и място на четвъртфиналите на надпреварата.

Статистиката от двубоя:

Джокович   Монако
67 1-ви сервис % 77
3 Асове 0
0 Двойни грешки 2
40 Непредизвикани грешки 48
16 Уинъри 17
 4/6 Възможности за пробив  2/4
  Времетраене: 2.21 ч.