5-кратният носител на трофея Рафаел Надал започна с чиста победа тазгодишната си кампания на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Рим с общ награден фонд 2 950 475 евро.

В среща от втория кръг на надпреварата “Ел Торо”, който е поставен под номер 2 в основната схема, успя да отстрани с 2:0 сета представителя на Германия Флориан Майер, в отделните части 6/1, 7/5.

В първият сет Рафа изнесе едно истинско показно на своя съперник, като бе пълновластен господар на корта и след два безответни пробива стигна до убедителното 6/1 само за 27 минути игра.

Във втория сет обаче германецът значително подобри нивото си на представяне, стабилизира ударите си от основната линия, често прибягваше и до слайс, както от бекхенд, така и от форхенд, което допълнително разнообрази играта му.

В резултат на това мачът тръгна гейм за гейм до 5/5, когато Надал, като опитен боец, успя да нанесе решителния си удар и да стигне до пробив, а след това, въпреки че изоставаше с 0/30, затвори мача в своя полза.

Така Рафа си осигури място в третия кръг на надпреварата и взе реванш за загубата си от Майер на турнира в Шанхай, а следващ негов съперник ще бъде сънародникът му Марсел Гренолерс.

Резултати:

Рим      
II кръг:      
       
Андреас Сепи 2 7 7
Джон Иснър 6 6 5
       
Санислас Вавринка 6 6  
Янко Типсаревич 3 1  
       
Марсел Гренолерс 6 6  
Фабио Фонини 3 4  
       
Ришар Гаске 6 6  
Паоло Лоренци 3 2