Шампионът от Мадрид Роджър Федерер започна с убедителна победа участието си на Откритото първенство на Италия по тенис в Рим с общ награден фонд от близо 3 милиона евро.

В среща от втория кръг на надпреварата световният номер 2 без никакви затруднения се справи със съпротивата на представителя на Аржентина Карлос Берлок, отстранявайки го с 2:0 сета, в отделните части 6/3, 6/4.

На фона на появилите се спекулации през последните дни, че швейцарецът може и да не участва на надпреварата във Вечния град, днес Маестрото демонстрира отлична спортна форма и похвално желание за игра, което му позволи да затвори срещата след само 69 минути игра.

В опит да си осигури място на осминафиналите Роджър Федерер ще се изправи срещу бившия номер 1 в световната ранглиста Хуан Карлос Фереро, който поднесе една от изненадите на турнира, надделявайки над Гаел Монфис.

Междувременно своето място в третия кръг си осигури и бившият шампион от Откритото първенство на САЩ Хуан Мартин Дел Потро, който с лекота преодоля Миаил Южни с 2:0 сета.

Резултати:

Рим      
 II кръг:      
       
Хуан Монако 6 6  
Радек Щепанек 4 2  
       
Жил Симон 6 2 6
Г. Гарсия-Лопес 4 6 4
       
Томаш Бердих 6 6  
Лукаш Кубот 4 1  
       
Николас Алмагро 7 6  
Сам Куери 5 2