Двукратният носител на трофея Роджър Федерер срещу Томаш Бердих е финалът на тазгодишното издание на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Мадрид с общ награден фонд от близо 4 милиона евро.

Това стана факт след като по-рано днес чехът преодоля съпротивата на Хуан Мартин Дел Потро след два тайбрека, а във втория полуфинал Маестрото от Базел с лекота преодоля Янко Типсаревич с 6/2, 6/3.

Двубоят започна с изключително оспорван първи гейм, който след здрава битка бе спечелен от швейцареца, което сякаш още повече скова действията на сърбина и до края на сета той така и не успя да намери противодействие на именития си съперник.

Втората част отново започна с брейк в актива на Федерер и това бе повече от достатъчно световният номер 3 изцяло да поеме контрола върху случващото се на корта, като оттук до края на срещата швейцарецът бе безупречен в собствените си сервис геймове и затвори мача след само 68 минути игра.

Така утре ако успее да оформи своя хеттрик в испанската столица Роджър Федерер ще се изкачи на второто място в световната ранглиста, ако пък Бердих стигне до успеха, то това ще бъде втора титла за него от Мастърс турнири.

До момента Федерер и Бердих имат изиграни изиграни 14 официални сблъсъка помежду си, като балансът е 10:4 в полза на Маестрото от Базел.

Статистиката от двубоя:

Федерер   Типсаревич
71 1-ви сервис % 44
8 Асове 5
3 Двойни грешки 1
 3/5 Възможности за пробив  0/1
25 Уинъри 11
13 Непредизвикани грешки 15
 60/101 Общо спечелени точки  41/101
  Времетраене: 1.08 ч.