Поставеният под номер 6 в основната схема Томаш Бердих е първият финалист в тазгодишното издание на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Мадрид с общ награден фонд 3 973 695 евро.

Това стана факт, след като преди минути на “Маноло Сантана” чехът постигна изключително трудна, но важна победа над шампиона от Ещорил от миналата седмица Хуан Мартин Дел Потро със 7/6, 7/6.

Началото на срещата определено бе за аржентинеца, който със самочувствието на тенисист, записал 10 поредни победи на землена настилка, стартира самоуверено и напълно заслужено стигна до ранен пробив.

Постепенно играта се поизравни, но Дел Потро успяваше да удържи подаванията си до десетия гейм, когато при 5/4 трябваше да сервира за затварянето на първата част.

Може би подвластен на напрежението аржентинецът допусна серия от грешки, които позволиха на Бердих да се “закачи” за сета, връщайки пробива в последния възможен момент.

Последваха по един гейм за сервиращите и така се стигна до тайбрек, в който чехът показа по-здрави нерви и въпреки няколко минутната пауза, заради колабирал зрител, успя да си осигури комфортен аванс от 5:1.

Точно в този момент обаче “ветрената мелница” от Тандил отново влезе в действие и със серия от убийствени форхенди и топовни начални удари Дел Потро успя да изравни за 5:5.

Вместо да използва набраната инерция и да сломи своя съперник аржентинецът за пореден път демонстрира темпераментния си характер и допусна двойна грешка, с която на практика подари сета на Бердих.

Това нямаше как да не се отрази психологически на бившия шампион от Откритото първенство на САЩ и на старта на втората част чехът поведе с ранен пробив, но аржентинецът отговори подобаващо и успя да изравни.

Така играта тръгна гейм за гейм и отново се стигна до тайбрек, в който Бердих успя отново да надхитри своя съперник, класирайки се първи път на финал на турнир от подобна категория, провеждащ се на землена настилка.

Ето и статистиката:
 

Бердих   Дел Потро
60 1-ви сервис % 63
15 Асове 6
4 Двойни грешки 0
 2/2 Възможности за пробив  2/5
41 Уинъри 30
27 Непредизвикани грешки 19
 79/158 Общо спечелени точки  79/158
  Времетраене: 2.19 ч.