Бившата номер 1 в световния тенис Серена Уилямс е втората финалистка на супер турнира от категорията “Премиер Мандатори” в Мадрид с общ награден фонд от близо 4 милиона евро.

След впечатляващите си успехи над Каролине Возняцки и Мария Шарапова, днес американката успя да отстрани и тръгналата от квалификациите, 105-та в ранглистата на професионалистките, Луция Храдецка с 2:0 сета, в отделните части 7/6, 6/0.

Както и самият резултат показва полуфиналният сблъсък определено може да се раздели на две контрастиращи части – първата, в която станахме свидетели на равностойна и оспорвана битка и втората – в която на корта имаше само една състезателка.

Храдецка започна двубоя с похвално самочувствие, но само след няколко гейма почувства болки, вследствие на разтегнат коремен мускул и поиска намесата на физиотерапевт.

След няколко минутна медицинска пауза играта бе подновена, като противно на очакванията чехкинята продължи да се държи солидно на корта и въпреки няколкото критични ситуации не позволи на именитата й съперничка да стигне до пробив.

Така всичко трябваше да се реши след тайбрек, в който Серена успя набързо да дръпне с 5:2, но с няколко добри начални удара и фамозен ретур по обратния диагонал Храдецка изравни за 5:5 и имаше правото на начален удар.

Точно в този момент, когато сякаш имаше психологическо предимство, квалификантката от Чехия допусна двойна грешка, след която Уилямс не допусна грешка и със 7:5 затвори тази напълно равностойна първа част в своя полза.

Това сякаш окончателно изцеди съпротивителните сили на чехкинята и във втория сет тя просто бе фигурантка на корта, като след шест последователни гейма Серена сложи точка на спора и се класира за финала на надпреварата в испанската столица.

Статистиката от двубоя:  

Уилямс   Храдецка
60 1-ви сервис % 51
5 Асове 8
1 Двойни грешки 7
 3/8 Възможности за пробив  0/0
 68/113 Общо спечелени точки  45/113
  Времетраене: 1.20 ч.