Миналогодишният носител на трофея Новак Джокович приключи участието си на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Мадрид с общ награден фонд от близо 4 милиона долара.

След като вчера любимецът на домакините Рафаел Надал отпадна от надпреварата, победен от друг испанец - Фернандо Вердаско, днес отново в мач между сънародници се стигна до “изненадващата” загуба на световния номер 1, който отстъпи в два сета пред Янко Типсаревич – 6/7, 3/6.

В първата част на мача предимството подчертано бе на сервиращите, които сравнително лесно успяваха да вземат своето, а в последвалия тайбрек Янко бе просто безгрешен и след като набързо поведе с 6:1 без усилия затвори сета в своя полза (7:2).

Втората част също започна с поделено надмощие, но в шестия гейм Типсаревич нанесе решителния си удар, успя най-накрая да стигне до пробив, който в последствие се оказа напълно достатъчен за крайната победа.

Така и двамата миналогодишни финалисти в турнира вече са аут от битката за трофея, което широко отваря вратите пред Роджър Федерер, който ако успее да стигне до титлата в Мадрид ще се изкачи и до второто място в световната ранглиста.

За Типсаревич пък това ще е вторият му полуфинал на турнир от подобна категория, а следващият му противник ще бъде или самият Федерер, или вечно непримиримият Давид Ферер.

Статистиката от двубоя:

Типсаревич   Джокович
70 1-ви сервис % 54
7 Асове 3
2 Двойни грешки 4
 1/4 Възможности за пробив  0/7
30 Уинъри 23
20 Непредизвикани грешки 20
  Времетраене: 1.43 ч.