Роджър Федерер започна с изключително трудна победа участието си в тазгодишното издание на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Мадрид с общ награден фонд 3 973 695 евро.

В среща от втория кръг на надпреварата, завършила преди малко, швейцарецът трябваше да се поизпоти здраво, за да сломи съпротивата на младия канадец Милош Раонич за крайното 4/6, 7/5, 7/6.

Двубоят започна и протече под тоталната доминация на сервиращите, като продължителността на разиграванията наподобяваше тази на Уимбълдън, а не на турнир, който се провежда на клей, макар и син.

Решителен за изхода на първата част се оказа деветия гейм, в който Раонич успя да стигне до пробив на нула, а след това безпроблемно да сервира за крайното 6/4.

Безупречната игра на канадеца продължи и в началото на втория сет, докато Федерер се луташе в намирането на ритъма си на игра и дори за известно време опита да играе сервис-мрежа, след като ударите му от основната линия не се получаваха.

Все пак опитът и рутината на швейцареца си казаха думата и след като успя на няколко пъти да се измъкне от критични ситуации, в единадесетия гейм на втория сет Маестрото стигна до възможност за пробив и не сбърка, а след това успешно сервира за изравняването на резултата.

Така всичко трябваше да се реши в заключителната трета част, в която сервиращите отново доминираха, но в съдбоносния тайбрек Федерер превключи на по-горна предавка и след серия от великолепни отигравания и фамозен ретур по обратния диагонал сложи точка на този драматичен спор.

Резултати:

Мадрид      
II кръг:      
       
Ришар Гаске 7 6  
Виктор Троицки 5 3  
       
Хуан Мартин Дел Потро 6 7  
Михаил Южни 4 6  
       
Ал. Дългополов 6 7 6
Андреас Сепи 7 6 3
       
Жо-Вилфред Цонга 6 7  
Райън Харисън 2 6