Настоящият носител на трофея Новак Джокович започна с изключително трудна победа защитата на титлата си от супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Мадрид с общ награден фонд малко над 3 милиона долара.

В среща от втория кръг на надпреварата, завършила преди броени минути, сърбинът, който естествено е поставен под номер 1 в основната схема, се наложи с 2:1 сета над представителя на домакините Даниел Химено-Травер, в отделните части 6/2, 2/6, 6/3.

Началото на двубоя изобщо не предвещаваше подобна развръзка, след като Ноле успя да изземе изцяло инициативата и сравнително лесно стигна до убедителното 6/2 в първата част.

Във втория сет обаче картината на корта коренно се промени и испанецът вдигна изключително много нивото си на представяне, влезе във впечатляваща серия от пет поредно спечелени гейма и заслужено възстанови статуквото на корта след ново 6/2, но този път в негова полза.

Първите няколко гейма на заключителната част бяха безкрайно оспорвани, като на няколко пъти Химено-Травер изправи публиката на крака с фантастичните си уинъри от бекхенд, но в шестия гейм испанецът се пропука, допусна пробив и това в крайна сметка се оказа фатално за неговите амбиции.

Така след час и 47 минути игра Новак Джокович стигна до така нужния му успех, който в третия кръг ще го изправи срещу победителя от двойката Станислас Вавринка – Юрген Мелцер.

Резултати:

Мадрид      
I кръг:      
       
Станислас Вавринка 6 7  
Оливие Рокус 4 6  
       
Юрген Мелцер 3 7 6
Фелисиано Лопес 6 6 4
       
Жил Симон  6 6 6
Фабио Фонини 7 3 3
       
Ришар Гаске 4 6 7
Томас Белучи 6 4 6
       
II кръг:      
       
Томаш Бердих 6 6  
Кевин Андерсон 4 3