Мария Шарапова е новата носителка на трофея от престижния международен тенис турнир на землена настилка “Порше Тенис Гран При” в Щутгарт с общ награден фонд 740 000 долара.

На финала рускинята, за която това е първо участие в надпреварата, успя да победи с 2:0 сета световната номер 1 Виктория Азаренка, в отделните части 6/1, 6/4 след само 85 минути игра.

Така след злополучно загубните финали в Мелбърн и Индиън Уелс по-рано през сезона, Шарапова най-накрая взе реванш от белорускинята, който освен 470-те точки за световната ранглиста й донесе ключовете и от чисто ново бяло “Порше 911 Карера”.

Иначе днешният финален двубой започна с тотално надмощие на световната номер 2, която изигра един перфектен първи сет, в който показа най-доброто от арсенала си и надигра своята опонентка по всички показатели.

Шарапова сервира повече от убедително, наказваше всеки по-слаб начален удар на Азаренка и нижеше уинъри от почти всички позиции на корта, което допълнително внасяше смут в играта на световната номер 1.

Втората част обаче бе значително по-равностойна, като решаващ за крайния изход се оказа емблематичният седми гейм, в който Шарапова стигна до пробив, а след това без проблеми задържа предимството си и напълно заслужено се поздрави с 25-та титла в своята кариера.

Днешният успех на Шарапова, който е първи за сезона, несъмнено ще й вдъхне голяма доза увереност на старта на сезона на клей и ще я направи една от основните фаворитки на започващия след по-малко от месец във френската столица Ролан Гарос.

Ето и статистиката от финалния сблъсък:

Шарапова   Азаренка
63 1-ви сервис % 59
8 Асове 3
3 Двойни грешки 5
 3/11 Възможности за пробив  0/1
 68/115 Общо спечелени точки  47/115
  Времетраене: 1.25 ч.