Тимовете на Чехия и Сърбия ще спорят за отличието от тазгодишното издание на неофициалното световно отборно първенство по тенис за жени – Фед къп.

Това стана факт след като днес Петра Квитова и компания надиграха категорично представителките на “скуадра адзура” и затвориха полуфиналния сблъсък с 4:1 победи, докато сръбкините измъкнаха драматична победа с 3:2 като гости на Русия.

Още след вчерашните два мача на сингъл в Острава възпитаничките на Петер Пала взеха солиден аванс срещу Италия, повеждайки с 2:0, а днес шампионката от Уимбълдън Петра Квитова окончателно подпечата визите на своя отбор за финала, побеждавайки Франческа Скиавоне с 6/4, 7/6.

След това, в абсолютно протоколен двубой, Сара Ерани отсрами гостите, надигравайки 117-та в света Андреа Хлавачкова – 2/6, 6/2, 6/2, а в последния мач на двойки Хлавачкова и Храдечка отказаха Ерани и Пенета.

Далеч по-драматичен бе вторият полуфинал противопоставящ в Москва тимовете на Русия и Сърбия. След вчерашните двубои паритетът се запази – 1:1, а при подновяването на спора днес първо Иванович обърна Анастасия Павлюченкова, а след това и Йелена Янкович срази Светлана Кузнецова, за да класира за първи път западните ни съседи на финал в надпреварата.

Резултати:

Световна група  
полуфинали:  
   
Чехия 4
Италия 1
   
Русия 2
Сърбия 3
   
плейофи:  
   
Украйна 0
САЩ 5
   
Япония  4
Белгия 1
   
Испания 2
Словакия 3
   
Германия 2
Австралия 3