Лидерът в световната ранглиста Новак Джокович е първият финалист в тазгодишното издание на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Монте Карло с общ награден фонд 2 427 975 евро.

В изключително интригуващ полуфинален сблъсък от надпреварата, завършил преди броени минути, сърбинът, който е водач в основната схема, стигна до впечатляващ обрат срещу Томаш Бердих за крайното 4/6, 6/3, 6/2.

Още от първите няколко минути на срещата стана видно, че и двамата опоненти са готови на всичко за крайния успех, като предложиха серия от продължителни разигравания, които вдигнаха градуса на настроението по трибуните.

Все пак първи до пробив стигна сърбинът, който се възползва от неочаквания подарък на Бердих - двойна грешка и поведе с 4/2. Последва обаче впечатляваща серия от четири поредни  гейма за чеха, с която на практика той сложи точка на спора в първия сет.

В началото на втората част Джокович повиши оборотите, поведе с ранен пробив и до края на сета не позволи на своя опонент да заличи преднината му, възстановявайки статуквото на корта.

Така всичко трябваше да се реши в заключителния трети сет, в който Ноле отново бе пълновластен господар на корта, реализира два безответни пробива и стигна до крайния успех.

С победата си днес Джокович изпълни своята програма минимум – да стигне до заключителния сблъсък за трофея в Монте Карло, където чака или непобедения от 2003 година насам Рафаел Надал, или приятната изненада Жил Симон, които играят по-късно днес.

Статистиката от двубоя:

Джокович   Бердих
62 1-ви сервис % 46
6 Асове 3
6 Двойни грешки 8
 4/7 Възможности за пробив  2/10
 98/186 Общо спечелени точки  88/186
  Времетраене: 2.43 ч.