Бившата номер 1 в света Серена Уилямс спечели титлата от престижния международен тенис турнир на землена настилка от категорията “Premier” в Чарлстън с общ награден фонд 740 000 долара.

Във финалния сблъсък днес на централния корт, носещ името на легендата Били Джийн Кинг, фаворитката на домакините буквално прегази своята опонентка Лусия Шафарджова с 6/0, 6/1.

Още от първите минути на двубоя Серена ясно индикира намеренията, като с изключително мощна и акуратна игра от основната линия взе инициативата и въпреки моментните проблясъци на чехкинята затвори сета с многозначителното 6/0.

Нещо повече – серията на американката продължи и във втората и след нов пробив Уилямс поведе с 3/0, като едва в десетия гейм Шафарджова показа характер и успя да се запише, изтривайки конфузната нула срещу името си.

За съжаление на бившата половинка на Томаш Бердих обаче, Серена не бе в настроение за повече подаръци и след нова мини серия от три поредни гейма в своя полза тя приключи срещата за по-малко от час игра.

Така за втори път след 2008 година Серена Уилямс стига до отличието в Чарлстън, което освен 470 точки за световната ранглиста ще й донесе и чек за 115 000 долара, докато чехкинята ще се утеши със “скромните” 59 000 долара.

От утре 40-та титла в кариерата на американката ще й помогне да измести от деветата позиция в ранглистата Вера Звонарьова, а нищо чудно с тази игра още след Ролан Гарос Серена да опита да пробие и в топ 5.

Ето и статистиката от двубоя:

С. Уилямс   Шафарджова
53 1-ви сервис % 62
5 Асове 1
1 Двойни грешки 3
 5/6 Възможности за пробив  0/4
22 Уинъри 11
14 Непредизвикани грешки 13
  Времетраене: 0.59 ч.