Специалисти от София са предложили също са помагат за лечението на халфа на Астън Вила Стилиян Петров от левкемия.

Вчера той започна своята битка срещу болестта в британската топклиника по хематология към University College в Лондон, където за него ще се грижи лично професор Дейвид Линч.

"Той е един от най-добрите в Европа", призна доц. д-р Георги Михайлов, завеждащ Клиниката по хематология в Националната специализирана болница за лечение на хематологични заболявания в София.

"Лечението у нас не отстъпва на това в Европа и капитанът на Астън Вила би могъл да се лекува успешно и в София", добави той пред "Стандарт".

Той обясни също, че основният рисков фактор за коварното заболяване е генетичното предразположение. Учените все още нямат категорично становище какво отключва левкемията.

Със сигурност един от факторите е увеличената радиация в някои райони на земното кълбо. У нас годишно от левкемия се разболяват между 250 и 300 души над 18-годишна възраст.

Конвенционалното лечение става с помощта на химиотерапия и продължава от няколко месеца до няколко години. В някои случаи се прибягва и до лъчепрофилактика.

Ако болестта не се повлияе от горните два метода, се прибягва до последния спасителен вариант - трансплантация на хемопоетични стволови клетки.

На Стария континент такива трансплантации се извършват в над 600 центъра. В другите страни на ЕС обаче пациентите, които нямат здравни вноски, плащат за присаждането между 200 000 и 300 000 евро.

При острата левкемия, от която е засегнал Петров, се предпочита трансплантация на алогенни хемопоетични стволови клетки (от донор), която изисква голям процент тъканна съвместимост между донора с реципиента.

При това "присаждане" се сменя имунната система на пациента с тази на донора. Ако донорът не е неговата кръвна група, се стига до промяна на кръвната група.

"След като се излекува, Стенли би могъл да стане посланик за по-добрата информираност за левкемиите, възможностите за лечение и развитие на донорството", надява се доц. Михайлов.