Миналогодишният шампион Новак Джокович успешно защити титлата си от супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Маями с общ награден фонд 4 828 050 долара.

Във финалния сблъсък на централния корт в Крандън парк, приключил преди броени минути, световният номер едно надигра с 2:0 сета британеца Анди Мъри, в отделните части 6/1, 7/6.

Въпреки че срещата започна с няколко много оспорвани разигравания от основната линия, Джокович успя бързо да вземе нещата в свои ръце и след два безответни пробива набързо да затвори първата част след категоричното 6/1.

Във втория сет картината на корта коренно се промени, след като възпитаникът на Иван Лендъл успя да значително да изравни играта, справи се и при четирите критични ситуации в собствените си сервис геймове, но за съжаление на всички любители на британския тенис така и не стигна до възможност за пробив.

Така се стигна до неизбежния тайбрек, в който първо Ноле дръпна с минипробив за 2:0, но с неистови усилия и магическа къса топка от бекхенд Мъри успя да изравни за 2:2.

Последва нелепа двойна грешка отстрана на британеца, с която зачеркна всичко позитивно, което бе сътворил до момента и до края на този “дълъг” гейм така и не получи възможност да се реваншира за тази своя моментна загуба на концентрация.

Така за втори пореден път Новак Джокович печели трофея от надпреварата в Маями, като освен че защити своите 1000 точки за световната ранглиста, успя и да обогати банковата си сметка с нови 659 775 долара.

Статистиката от срещата:

Джокович   Мъри
66 1-ви сервис % 55
5 Асове 6
2 Двойни грешки 3
 2/8 Възможности за пробив  0/1
19 Уинъри 16
38 Непредизвикани грешки 39
  Времетраене: 2.19 ч.