Ако от актива на Аталанта не бяха отнети шест точки, в момента тимът от Бергамо щеше да се намира на седмата позиция във временното подреждане на Серия А и щеше да има съвсем реален шанс да се класира за европейските клубни турнири през следващия сезон.

В основата на доброто представяне на бергамаските през настоящата кампания стоят изявите на няколко ключови футболисти, сред които изпъкват имената на двама нападатели – Херман Денис и Гуидо Марилунго.

Аржентинецът е сред водещите голмайстори в италианския шампионат със своите 15 попадения досега. Марилунго пък игра страхотно срещу Рома и отбеляза гол във вратата на "джалоросите", но още преди това 22-годишният италианец впечатляваше със своите качества – техника, скорост и комбинативност.

Сега обаче и двамата са контузени. Марилунго е аут за пет или шест месеца заради травма на дясното коляно, получена  в мача с Интер. Денис пък се контузи преди седем дни и лекарите смятат, че ще отсъства от терените още поне две седмици.

При това положение треньорът на всеки друг отбор от средата на таблицата би се притеснил. Стефано Колантуоно обаче би трябвало да е спокоен, защото в състава на Аталанта е Маноло Габиадини.

20-годишният нападател вкара първото си попадение в Серия А при победата на бергамаските с 2:0 над Болоня. Много по-показателно за способностите на Габиадини обаче е представянето му с фланелката на италианския национален тим до 21 години.

Футболистът на Аталанта има десет гола за "адзурините". Толкова имат и бившите състезатели на отбора от Бергамо Кристиано Лукарели и Кристиан Виери. С гол повече са Джанлука Виали, Роберт Акуафреска и Масимо Макароне, а Андреа Пирло изостава на три попадения зад лидера в класацията Алберто Джилардино, който има 19 гола.

Габиадини е единственият нападател в тази престижна компания, който все още е част от младежкия национален тим. Той привлече вниманието на някои от най-големите клубове като Манчестър Юнайтед, Милан и Ювентус.

Младият нападател обаче не е единственият играч от състава на Колантуоно, който е желан от грандовете. Левият бранител на бергамаските Федерико Пелузо е сред следените от Ювентус и Интер състезатели.

"Почти всички големи клубове се интересуват от Пелузо и Габиадини. Това обаче не означава, че ние искаме да продаваме. Какво обаче е желанието на самите футболисти? Трудно е за който и да било играч да откаже оферта от голям отбор. Такъв беше случаят със Симоне Падоин и Ювентус през януари", коментира ситуацията техническият директор на Аталанта Пиерпаоло Марино, цитиран от електронното издание Football-Italia.net.

Съдбата на Габиадини и Пелузо ще се реши през лятото. Що се отнася до Аталанта, ако бергамаските продължат по пътя, по който са поели, те може да се надяват, че скоро ще се завърнат в европейските клубни турнири.