Един кръг преди края на тазгодишното издание за Световната купа по биатлон пъзелът изглежда почти нареден. Остават само няколко парченца, които обаче са с най-голямо значение за разпределяне на призовите места.

Изминалото световно първенство в Руполдинг така и не успя да излъчи в аванс новият носител на Световната купа, както при мъжете, така и при дамите. Разликите между лидерите на върха на генералното класиране и техните подгласници са минимални и борбата за Големия кристален глобус ще бъде безмилостна.

В руския зимен център Ханти-Мансийск ще се състои “лебедовата песен” на Магдалена Нойнер. Освободена от напрежението, далеч от високите очаквания на родната публика, окрилена от мисълта за предстоящата свобода, германката сигурно ще покаже онзи невероятен талант, благодарение, на който тя завинаги ще остане в славната история на този спорт.

Чаровната Лена е твърдо решена за трети път да грабне титлата от шампионата и да се превърне в най-успешната биатлонистка след неповторимата Магдалена Форсберг.

Въпреки умората от двуседмичното й участие на световното първенство тя се чувства в добра спортно-физическа форма, а преднината й от 31 точки пред основната й конкурентка Даря Домрачова й дава допълнителен комфорт.

Ако погледнем пък през очите на белоруската биатлонистка тези 31 точки съвсем не са толкова много и при добра мотивация, а Домрачева определено я има, са и преодолими.

Дистанцията между двете претендентки е такава, че Даря ще впрегне всички свои сили и ще се раздаде докрай в Западен Сибир, за да вдигне победоносно ръце в края на уикенда още повече, че за последен път й се отдава възможността да победи една легенда в биатлона, а подобен мотив също не е за подценяване, когато говорим за спортно самолюбие.

След края на предходния кръг в Контиолахти почти бяхме отписали Тора Бергер от основните сметки. Двата златни медала, спечелени от нея, и точките, които вървят с тях обаче изстреляха норвежката от 5-о направо на 3-о място. Така с пораснало самочувствие, в страхотна спортна форма и след успеха й в личния й двубой с Домрачова по време на женската щафета на изминалото първенство, тя ще атакува второто, а защо не и първото място.

Кайса Макарайнен и Олга Зайцева също са способни и ще се опитат да променят подреждането. Олга Зайцева ще се бори за едно по-добро представяне поне тук, на родна земя, след разочарованието, което й поднесе Руполдинг. Макарайнен пък окрилена от бронза в масовия старт  ще даде всичко от себе си да продължи победната серия.


При мъжете:

Самочувствието на гордия викинг Емил Хегле Свендсен пострада доста през изминалите две седмици. Вярно е, че на четвърти пост на мъжката щафета, която се превърна в своеобразен дуел между него и Мартен Фуркад, той излезе категоричен победител. Вярно е обаче, че не той, а младият французин спечели невероятните три златни медала и води със 74 точки в класацията. И Ханти-Мансийск е последния шанс на норвежеца да спаси така прекрасно започналия за него сезон.

Мартен Фуркад вече е изпълнил своята програма – максимум за тази година. За него единствено красивата приказка може да продължи....

От родните ни биатлонисти най-голям напредък в генералното класиране след Руполдинг бележи Владо Илиев, който се изкачва с цели 12 позиции на горе. Това, което пожелаваме на биатлонистите ни е в последния кръг да се опитат да приключат сезона по възможно най-добрия начин.

Класирането към момента:

биатлонист държава точки   биатлонистка държава точки
1. Мартен Фуркад Франция 970   1. Магдалена Нойнер Германия 1093
2. Емил Хегле Свендсен Норвегия 904   2. Даря Домрачова Беларус 1061
3. Анди Бирнбахер Германия 747   3. Тора Бергер Норвегия 953
4. Симон Фуркад Франция 702   4. Кайса Макарайнен Финландия 889
5. Карл Йохан Бергман Швеция 590   5. Олга Зайцева Русия 857
6. Арнд Пфайфер Германия 574   6. Хелена Екхолм Швеция 823
7. Тарей Бьо Норвегия 570   7. Андреа Хенкел Германия 708
8. Антон Шипулин Русия 547   8. Мари Лор Брюне Франция 705
9. Бенямин Вегер Швейцария 536   9. Мари Дорен Обер Франция 670
10. Андрей Маковеев Русия 536   10. Олга Вилухина Русия 667
                 
                 
42. Красимир Анев България 168   92. Емилия Йорданова България 3
44. Михаил Клетчеров България 131          
65. Владимир Илиев България 46