Световният шампион Тед Лигъти спечели гигантския слалом, валиден за световната купа по ски-алпийски дисциплини, който се проведе в словенския зимен център Крайнска Гора.

Американецът свърши голямата част от работата си днес още в първия манш, в който натрупа убийствен аванс от 1.22 секунди, но въпреки това във втората част на надпреварата Лигъти продължи да натиска и увеличи още повече преднината си в края на общото класиране.

Така носителят на малкия кристален глобус за 2011 година записа третата си победа за сезона, след успехите си в Зьолден и Бивър Крийк, и съхрани своите шансове отново да грабне отличието в дисциплината, но за целта ще трябва да се надява и на провал от страна на Марсел Хиршер на финалите в Шладминг.

Втори днес, но с пасив от 1.61 секунди, остана представителят на Франция Алексис Пинтуро, а трети се нареди именно Марсел Хиршер, който продължава да е в борбата и за Големия кристален глобус.

За съжаление състезанието днес бе белязано и с тежък инцидент, свързан с младия италианец Флориан Ейзат, който падна лошо по време на втория манш и по предварителна информация има счупване, което го изважда от “Белия керван” до края на сезона.

Класиране гигантски слалом:

  име нац. ски  време
1. Тед Лигъти САЩ Head 2:22.47
2. Алексис Пинтуро Фр Salomon  + 1.61
3. Марсел Хиршер Авс Atomic  + 2.03
4. Масимиляно Бардоне Ит Dynastar  + 2.06
5. Давиде Симончели Ит Salomon  + 2.40
6. Матс Олсон Шв  Atomic  + 2.98
7. Фриц Допфер Гер Nordica  + 3.03
8. А. Л. Свиндал Нор Head  + 3.04
9. Стив Мисилие Фр Salomon  + 3.05
10. Сиприен Ришар Фр Fischer  + 3.34