Световният шампион Тед Лигъти (САЩ) е убедителен водач след първия манш на гигантския слалом, валиден за световната купа по ски-алпийски дисциплини, който се провежда в словенския зимен център Крайнска Гора.

Американецът, който е носител и на малкия кристален глобус, направи едно фантастично спускане по трасето “Подкорен 3” и спря хронометрите на 1:10.73 мин., изпреварвайки с повече от секунда всички останали конкуренти, а някои от тях като Карло Янка, Манфред Мьолг и Бени Райх останаха на смущаваща разлика от над 3 секунди.

Втори след американеца, с пасив от 1.22 секунди, остана победителят от последния гигантски слалом в Кран-Монтана – Масимиляно Бардоне, а трети се нареди французинът Алексис Пинтуро.

Претендентът за Големия кристален глобус – Марсел Хиршер засега е четвърти, а в призовата шестица успяха да намерят място още Давиде Симончели и Филип Шоехофер.

След няколко седмична пауза в “Белия керван” се завърна и носителят на титлата от миналия сезон Ивица Костелич, който обаче към момента е 23-ти с пасив от 3.38 секунди.

Класиране I манш:

  име нац. ски  време
1. Тед Лигъти САЩ Head 1:10.73
2. Масимиляно Бардоне Ит Dynastar  + 1.22
3. Алексис Пинтуро Фр Salomon  + 1.60
4. Марсел Хиршер Авс Atomic  + 1.61
5. Давиде Симончели Ит Salomon  + 1.63
6. Ф. Шоехофер Авс Atomic  + 2.23
7. Сиприен Ришар Фр Fischer  + 2.26
8. Андре Мирер Шв  Nordica  + 2.30
9. Маркус Сандел Фин Fischer  + 2.40
10. Дидие Дефаго Швейц Rossignol  + 2.41