Лидерката в световната ранглиста и поставена под номер 1 в основната схема Виктория Азаренка започна с крайно измъчена победа участието си на супер турнир на твърда настилка в Индиън Уелс с общ награден фонд 5 636 644 долара.

След като спечели всичките си 17 мача от началото на годината, късно тази нощ блондинката от Минск бе само на крачка от първото си поражение за 2012-та, но все пак успя да се измъкне и да стигне до успеха срещу Мона Бартел с 6/4, 6/7, 7/6.

Началото на двубоя изобщо не предвещаваше подобна драматична развръзка, след като Вика реализира единствената си възможност за пробив и затвори първата част с 6/4, а във втория отново имаше инициативата и поведе с 5/1.

По всичко изглежда обаче, че Азаренка не е чувала култовата фраза че “мачът продължава до последния съдийски сигнал” или перифразирано поне докато главния съдия не отсече “гейм, сет и мач” и бе на път да извърши своеобразно тенис “харакири”, след като позволи на германката не само да й отмъкне втория сет след тайбрек, но и да поведе с 4/1 в решителната трета част.

Едва сега сякаш белорускинята излезе от дрямката и отново превключи на по-високи обороти, стигна до пробив и в двата гейма, в които Бартел имаше възможността да сервира за мача, а в последвалия тайбрек взе своето след 8:6 и така намери място, по възможно най-трудния начин, в третия кръг от надпреварата, където ще се изправи срещу Светлана Кузнецова.

Ето и останалите резултати:

Индиън Уелс      
II кръг:      
       
Вера Звонарьова 6 6  
Кимико Дате 3 4  
       
Флавия Пенета 6 6  
Карла Суарес Наваро 3 4  
       
На Ли 3 6 6
Галина Воскобоева 6 3 3
       
Клара Закопалова 6 6 6
Даниела Хантухова 3 7 3
       
Джейми Хамптън 6 6  
Йелена Янкович 4 3