Почти еднакво звучаха изказванията след края на индивидуалния старт на считаните за фаворити във вчерашното състезание от програмата на световното първенство по биатлон в Руполдинг.

Сведсен, Бьо, Бирнбахер, Бьорнадлен, Мартен Фуркад и Устюгов в един глас изразиха разочарованието и недоволството си от представянето си в дисциплината 20 км индивидуално за мъже.

“Не съм доволен. Въпреки, че според мен си струваше да участвам в надпреварата, за да преценя дали шансовете ми в шампионата все още са налице. Не казвам, че всичко е супер. Опитах да настроя стрелбата си, но не успях и заради това изгорях.” – споделя Устюгов, който допусна цели 5 пропуска на огневия рубеж.

Критичен към представянето си беше и немският биатлонист Анди Бирнбахер: “Разбира се ужасно съм разочарован от това, че останах без медал. Имах страхотен резултат, но за съжаление не съм на подиума. На последната стрелба постъпих глупаво и допуснах фатална грешка в стрелбата.”

Според статистиката вчерашната гонка за норвежците е била най-лошата за последните 11 години. Към този факт единодушно се присъединяват и Тайрей Бьо, и Емил Хегле Свенсен, и Оле Ейнар Бьорндален.

“Не мога напълно да съм доволен от надпреварата. С по-малко пропуска в стрелбата можех да завоювам златен медал. И отново малко не ми достигна, както се случва по време на целия ми сезон до тук”.

“Не бях достатъчно бърз със ските и изгубих много време на стрелбището. Целта ни е да спечелим мъжката щафета, а моята цел остава непроменена – злато в индивидуална дисциплина” – споделя Свендсен.

“Мисля, че пропускът ми в първата стрелба беше заради вятъра. Останалата част от състезанието мина нормално, но не беше достатъчно добре. Чувствам се в страхотна форма, но съм разстроен, че не успявам да покажа добър резултат.” – прави разбор Тарей Бьо.

Великият Оле Енайр Бьрндален признава пък, че не може да си обясни лошото си представяне. “Чувствах се добре преди старта и бях мотивиран, но не се получи. Може би работих твърде много и трябва малко да се отпусна.”

И по-малкият брат Фуркад също недоумява: “Малко съм разстроен, че така глупаво допуснах да изгубя точки за генералното класиране. Това ще ми струва скъпо. Не зная какво се случи. Тръгнах добре със самочувствие, но по време на гонката всичко се промени.”

Най-критични обаче към своите резултати продължават да са руснаците. Четирикратният олимпийски шампион Александър Тихонов изрази крайното си разочарование от цялостното представяне на Сборная. “Надявах се, че мъжкият и женският ни отбор ще е в най-добрата си форма за най-големия зимен форум по биатлон. Въпреки това треньорът не успя да подготви спортистите за състезание в силно конкурентна среда. Въобще не мога да позная Устюгов. Това не е спортистът, който спечели олимпийско злато. И всички в отбора изглеждат уморени, разстроени и разочаровани.”

Класирането по медали до момента:

  държава злато сребро  бронз общо
1. Франция 2 1  - 3
2. Германия 1 1 1 3
3. Беларус 1 1  - 2
4. Норвегия 1 1  - 2
5. Словения 1 1  - 2
6. Швеция  - 1 1 2
7. Русия  -   - 2 2
8. Чехия  -  - 1 1
9. Украйна  -  - 1 1