Поредното издание на силния международен тенис турнир на твърда настилка в Дубай е към своя край, като единствената въпросителна, останала в надпреварата, е свързана с носителя на трофея за 2012 година.

До заключителния двубой за титлата достигнаха поставеният под номер 3 Анди Мъри и четирикратният победител в турнира – Роджър Федерер, които на полуфиналите отстраниха съответно Новак Джокович и Хуан Мартин Дел Потро.

Мнозина специалисти се изказваха доста скептично за двамата настоящи финалисти миналата година по това време, но и Анди, а особено и Федерер показаха през последните месеци, че продължават да са основни фигури в модерния тенис.

С назначаването на Иван Лендъл начело на щаба на британеца “шотландския боец” стабилизира изключително много изявите си, като грабна титлата в Бризбейн, игра полуфинал (и то какъв) в Мелбърн, а ето че сега отново е на финал – този път в Дубай.

От всички професионални тенисист Мъри е един от малцината, които могат да се похвалят с положителен баланс (в повече от един мач) срещу Маестрото от Базел и днес има всички шансове да запише своята девета победа срещу швейцареца и да грабне първия си трофей в Дубай.

Разбира се Федерер надали би допуснал с лекота подобно развитие, а от всичко, което ни показа през изминаващата вече седмица е видно, че рекордьорът по спечелени титли от Големия шлем е устремен към поредното си отличие.

Както и да се развие днешният финален сблъсък е ясно, че ни предстои истински зрелище на централния корт на “Авиейшън кълб”.

Мачът е насрочен за около 17.00 часа българско време и може да се наблюдава в интернет.

Баланс от изиграните срещу между двамата: 8:6 за Мъри

Пътят на двамата до финалния сблъсък:

  Роджър Федерер  
фаза противник резултат
 1/16 Микаел Лодра  6/0, 7/6
 1/8 Фелисиано Лопес  7/5, 6/3
 1/4 Михаил Южни  6/3, 6/4
 1/2 Х.М. Дел Потро  7/6, 7/6
     
  Анди Мъри  
фаза противник резултат
 1/16 Михаел Берер  6/3, 4/6, 6/4
 1/8 Марко Чиудинели  6/3, 6/4
 1/4 Томаш Бердих  6/3, 7/5
 1/2 Новак Джокович  6/2, 7/5