Четирикратният носител на трофея Роджър Федерер е вторият финалист в тазгодишното издание на силния международен тенис турнир на твърда настилка в Дубай с общ награден фонд 1 700 450 долара.

В сблъсък от полуфиналната фаза на надпреварата, завършила преди броени минути, Маестрото от Базел отстрани след два тайбрека Хуан Мартин Дел Потро за крайното 7/6, 7/6.

Двубоят премина под тоталната доминация на сервиращите, като нито един от двамата опоненти не стигна до пробив, а в заключителните минути и на двата сета швейцарецът демонстрира по-здрави нерви и напълно заслужено за седми път достигна до заключителния мач за титлата в “Авиейшън клъб”.

В първия тайбрек Федерер набързо си осигури комфортна преднина от два минипробива и въпреки че Дел Потро отрази три сетбола, при четвъртата си възможност световният номер 3 не сбърка и след 7:5 сложи точка на спора.

Във втория тайбрек сценарият бе пълна противоположност, като този път “Кулата от Тандил” имаше изцяло инициативата и поведе с впечатляващото 5:0, но отговорът на швейцарецът бе зашеметяващ и след четири отразени сетбола стигна до победното 8:6.

Така утре в сблъсъка за титлата Роджър Федерер ще се изправи срещу Анди Мъри, който е един от малцината професионалисти в тура с положителен баланс срещу рекордьора по спечелени титли от Големия шлем, като от досега изиграните 14 официални мача помежду им Мъри води с 8:6 победи.

Статистиката от двубоя:

Федерер   Дел Потро
61 1-ви сервис % 60
11 Асове 11
4 Двойни грешки 2
 0/6 Възможности за пробив  0/0
 85/163 Общо спечелени точки  78/163
  Времетраене: 2.00 ч.