По възможно най-драматичния сценарий протече днешният супер гигантски слалом, валиден за световната купа по ски-алпийски дисциплини, който се проведе в норвежкия зимен център Квитфийл.

Двама състезатели – Беат Фойц (Швейц) и Клаус Крьол (Авс) си поделиха първото място с идентично време, като се спуснаха по “Олипиабакен” за 1:32.35 мин., а третият Кшеетил Йенсруд е само на три стотни зад победителите.

Фаворитът в надпреварата – неостаряващият Дидие Кюш - бе с най-доброто време през по-голяма част от дистанцията, но физическите му сили се поизчерпаха и във финалните метри 38-годишният швейцарец не само че загуби аванса си, но и натрупа пасив от 10 стотни, които го оставиха едва четвърти.

С първото си място днес Беат Фойц събра актив от 1 140 точки и успя да изстреля на върха в генералното класиране, с 5 точки пред Марсел Хиршер и 97 пред Ивица Костелич, като и хърватинът, и австриецът не взеха участие в днешната надпревара.

Квитфийл може да се окаже повратна точка в борбата за Големия кристален глобус, тъй като утре ще се проведе спускане, а в неделя още един старт в скоростните дисциплини – поредният супер гигантски слалом.

Класиране Супер Г:

  име нац. време
1. Беат Фойц Швейц 1:32.35
1. Клаус Крьол Авс  ----------
3. Кшеетил Йенсруд Нор  + 0.03
4. Дидие Кюш Швейц  + 0.10
5. А. Л. Свиндал Нор  + 0.17
6. Матиас Майер Авс  + 0.49
7. Йоахим Пучнер Авс  + 0.58
8. Карло Янка Швейц  + 0.59
9. Ерик Гей Кан  + 0.62
10. Макс Франц Авс  + 0.63