Пет дами и шестима мъже ще защитават честта и традициите на страната ни на стартиращото след ден Световно първенство по биатлон в Руполдинг, Германия

Сред титулярите при мъжете, които ще се борят за добро представяне на най-големия спортен форум на планетата са Красимир Анев, Мишо Клетчеров и Владо Илиев.

Краси Анев е на 41-о място във генералното класиране за Световната купа, като най-добрите му класирания през сезона са 12-о и 16-о место в спринта в Оберхоф и Антхолц-Антерселва.

Михаил Клетчеров се нарежда няколко места по-надолу в класацията от своя съотборник – на 45-а позиция.  В актива му за тази година се включва 13-о място в масовия старт в Антхолц-Атерселва и 17-о в спринта в Хохфилцен.

И двамата ни биатлонисти до момента имат изключително добри показатели в стрелбата – 83% за Анев и 89% за Клетчеров и единственото, което трябва да подобрят, за да се класират сред най-добрите в света е ски-бягането.

В състава при дамите са вице-световната ни шампионка от младежкото първенство Ния Димитрова, Нина Кленовска и Емилия Йорданова.

За 19-годишната ни млада надежда Ния Димитрова това ще е първото голямо участие в първенство от подобен ранг, но невероятните й победи в Осербле и Контиолахти  ни зареждат с оптимизъм и занапред. 

Все още не е ясно кои биатлонисти в кои дисциплини ще стартират. По регламент в индивидуалните стартове могат да вземат участие само по четири състезателя при мъжете и жените. Както уточниха от Българската федерация по биатлон специално за Gol.bg, това ще се решава и преценява на място от треньорския щаб.

За Руполдинг заминава и президентът на федерацията ни Екатерина Дафовска, която освен, че ще подкрепя нашите спортисти ще трупа и опит от германците в организацията на подобно събитие.

Припомняме ви, че страната ни ще бъде домакин на зимното европейско първенство по биатлон през 2013г. и Дафовска и Ирина Никулчина активно работят по организацията, презентацията и логистиката на шампионата.

Ето и съставът на нашите:

мъже жени
1. Красимир Анев 1. Нина Кленовска
2. Владимир Илиев 2. Емилия Йорданова
3. Михаил Клетчеров 3. Десислава Стоянова
4. Мартин Богданов 4. Ния Димитрова
5. Мирослав Кенанов 5. Дафинка Коева
6. Иван Златев
старши треньор:
1. Николай Захаров