Четирикратният носител на трофея Роджър Федерер стартира по най-добрия начин тазгодишната си кампания в международния тенис турнир на твърда настилка в Дубай с общ награден фонд 1 700 450 долара.

В среща от първия кръг на надпреварата швейцарецът, който е поставен под номер 2 в основната схема, отстрани с 2:0 сета Микаел Лодра (Фр), в отделните части 6/0, 7/6.

В първата част французинът стана свидетел отблизо на лекцията на Маестрото от Базел, като за шест гейма спечели едва 7 точки и логично не успя да изтрие срещу името си конфузната нула.

Във втория сет обаче финалистът от Марсилия загатна за възможностите си, стабилизира изключително много играта си при собствен сервис и предложи много качествени отигравания, но в заключителния тайбрек класата на Федерер си каза думата и след 8:6 швейцарецът сложи точка на спора.

С чисти победи в първия кръг се поздравиха и други двама от сочените за фаворити за титлата – Жо-Вилфред Цонга и Хуан Мартин Дел Потро, като французинът пречупи съпротивата на Маркос Багдатис, докато преди броени минути аржентинецът се справи с Александър Дългополов.

Ето и резултатите:

Дубай
I кръг:
Хуан Мартин Дел Потро 6 7
Александър Дългополов 3 6
Жо-Вилфред Цонга 7 6
Маркос Багдатис 6 4
Фелисиано Лопес 6 6
Никола Маю 4 4
Янко Типсаревич 6 6
Игор Куницин 2 2