Рекордьорът по спечелени титли от Големия шлем Роджър Федерер е вторият финалист в тазгодишното издание на международния тенис турнир “ABN Amro” в Ротердам с общ награден фонд 1 207 500 евро.

В изключително оспорван полуфинален сблъсък, продължил повече от два часа, швейцарецът измъкна трудна трисетова победа срещу Николай Давиденко, в отделните части 4/6, 6/3, 6/4.

Началото на срещата бе за руснака, който бе почти безгрешен в първия сет и след като успя да реализира една от двете си възможности за пробив стигна до необходимото му 6/4.

Нещо повече – на старта на втората част Давиденко поведе с ранен пробив и почти предвкусваше така ценната победа, но точно в този момент Маестрото превключи оборотите и не само че заличи изоставането си, но успя и да спечели този втори сет, с което възстанови статуквото на корта.

Заключителната трета част вървеше гейм за гейм до 4/4, когато Федерер успя да спечели подаването на своя опонент, след което безпроблемно сервира за крайната победа и така си осигури мястото в утрешния финален сблъсък срещу Хуан Мартин Дел Потро.

Статистиката от двубоя:

Федерер

Давиденко

62

1-ви сервис %

55

7

Асове

2

1

Двойни грешки

4

 3/13

Възможности за пробив

 2/7

 102/194

Общо спечелени точки

 92/194

Времетраене: 2.16 ч.