Световният номер 3 Роджър Федерер започна с очаквана победа участието си на международния тенис турнир на твърда настилка “ABN Amro” в Ротердам с общ награден фонд 1 207 500 евро.

В среща от първия кръг на надпреварата швейцарецът, който е поставен под номер 1 в основната схема, без особени усилия успя да отстрани французина Никола Маю с 2:0 сета, в отделните части 6/4, 6/4.

Двубоят започна и се разви напълно според предварителните очаквания, като сервиращите определено имаха надмощие, но в ключовите моменти Маестрото успя да вземе своето и логично стигна до крайния успех.

В първата част швейцарецът реализира единствената си възможност за пробив, оказал се напълно достатъчен за крайното 6/4, но във втория сет пропусна цели 4 шанса в емблематичния седми гейм.

Все пак малко по-късно, при 4/4, рекордьорът по спечелени титли от Големия шлем не сбърка, успя да пробие Маю на нула, след което с лекота сервира за крайната победа.

Така във втория кръг Роджър Федерер ще се изправи срещу “полковника” от руската тенис армия Михаил Южни, преодолял на старта на кампанията си в “ниската земя” сънародника си Игор Куницин.

Междувременно своя успешен старт в Ротердам записа и бившият шампион от US Open Хуан Мартин Дел Потро, който трябваше здраво да се поизпоти, преди да отстрани Микаел Лодра – 6/4, 6/7, 6/4.

Резултати:

Ротердам
 I кръг:
Алекс Богомолов 6 0
Серхи Стаховски 3 1  R
Карол Бек  7 6
Филип Печшнер 6 3
Маркос Багдатис 7 6
Матиас Бахингер 6 2
Томаш Бердих 6 6
Лукаш Росол 4 2