И след края на предпоследния кръг на тазгодишното издание на Световната купа по биатлон все още остава неясен бъдещият победител в надпреварата за Големия кристален глобус при мъжете.

Битката e в разгара си, а лидерството ожесточено продължават да си оспорват първите двама в подреждането – Мартен Фуркад и Емил Хегле Свендсен.

Тази седмица при рекордно ниски температури във финландския зимен център Контиолахти се проведе осмият кръг, като стартовете бяха в три дисциплини при мъжете и при жените – две индивидуални /спринт и преследване/ и смесена щафета. Това беше и последното издание на Световната купа преди началото на другото най-престижно състезание – Световното първенство по биатлон в Руполдинг.

Резултатите след приключването на уикенда са смяна на водачеството при мъжете. Мартен Фуркат (774т.) още с победата си в спринта, за втори път тази година, облече жълтата фланелка, макар и с минимална преднина.  Емил Хегле Сведсен (753т.), според много специалисти, възвръща обичайната си спортна форма и тепърва предстои да се наслаждаваме на постиженията му в Руполдинг. На финландска земя той регистрира най-бързо бягане в  преследването, което обаче не беше недостатъчно да компенсира изоставането му, вследствие на пропуските в стрелбата.

Въпреки неучастието си в този кръг Анди Бирнбахер запазва третото си място в генералното класиране, а четвърти продължава да е Симон Фуркад. Така интригата, кой ще грабне Големия кристален глобус при мъжете и кои ще са подгласниците, ще се разплете чак в последния кръг.

Събитието обаче, което прикова вниманието на спортната общественост по цял свят, беше първото място в преследването на легендарния Оле Ейнар Бьорндален, за когото това е 93-та победа в стартовете за световната купа, доказваща за пореден път феноменалната класа на емблемата в биатлона.

Така след почти година и половина Краля отново е на върха, счупвайки поредния рекорд - за най-възрастния биатлонист, печелил състезание за големия Кристален глобус (38 години).

През този сезон Оле даде да се разбере, че не смята лесно да абдикира от престола. Норвежецът не форсира подготовката си, а бавно, но сигурно се подготви за главната си цел – световното първенство. Успехът му в Кониолахти само потвърди колко правилен е неговият избор.

При жените нищо ново под слънцето: Колкото по-незаинтересована, демотивирана и отпочиваща си е Магдалена Нойнер (930т.), според собствените й твърдения в пресата -толкова по-категорични и постоянни са нейните победи. С първото си място в спринта и второто в преследването германката продължава да затвърждава  преднината си.

Даря Домрачова  отново демонстрира невероятно бягане, но твърде многото й грешки при стрелбата й пречат да бъде по-опасна конкурентка на водачката в класирането.

Кайса Макарайнен зарадва родната публика с победата в преследването, като така запазва третото си място, а Олга Зацева измести Тора Бергер в борбата за четвъртото.

Ето и генералното класиране:

биатлонист държава точки биатлонистка държава точки
1. Мартен Фуркад Франция 774 1. Магдалена Нойнер Германия 930
2. Емил Хегле Свендсен Норвегия 753 2. Дария Домрачова Беларус 891
3. Анди Бирнбахер Германия 607 3. Кайса Макарайнен Финландия 793
4. Симон Фуркад Франция 530 4. Олга Зайцева Русия 758
5. Бенямин Вегер Швейцария 506 5. Тора Бергер Норвегия 752
6. Андрей Маковеев Русия 488 6. Хелена Екхолм Швеция 666
7. Евгений Устюгов Русия 480 7. Андреа Хенкел Германия 621
8. Арнд Пайфер Германия 474 8. Олга Вилухина Русия 529
9. Тарей Бьо Норвегия 463 9. Анастасия Кузмина Словакия 526
10. Оле Ейнар Бьорндален Норвегия 459 10. Мари Лор Брюне Франция 525
41. Красимир Анев България 147 85. Емилия Йорданова България 3
45. Михаил Клетчеров България 117
77. Владимир Илиев България 21