32-кратният носител на трофея – САЩ поведе с 2:0 победи на Швейцария в един от най-интригуващите осминафинални сблъсъци на неофициалното световно отборно първенство по тенис за мъже – Дейвис къп.

В препълнената зала “Форум Фрибург” домакините бяха принудени да преглътнат две неприятни загуби, след като в първия двубой за деня Марди Фиш надигра драматично Станислас Вавринка с 6/2, 4/6, 4/6, 6/1, 9/7.

Малко по-късно пък Джон Иснър поднесе една от големите изненади от началото на настоящия сезона, побеждавайки супер звездата на “кръстоносците” Роджър Федерер с 4/6, 6/3, 7/6, 6/2.

Иснър започна малко сковано срещата и допусна ранен пробив, който се оказа достатъчен за Федерер да стигне до необходимото му 6/4.

Оттук до края на мача обаче американецът бе почти безгрешен, докато световният номер 3 допусна необичайно висок процент брак в играта си, така и не успя да се настрои за битка на клей настилка и след 2 и 40 минути капитулира.

Така Швейцария е само на крачка от неприятно отпадане още на старта на тазгодишната кампания, като утрешният мач на двойки ще се окаже решаващ за техните амбиции.

По предварителни заявки Роджър Федерер и Станислас Вавринка ще се изправят срещу Майк Брайън и Райън Харисън.

Ето и всички резултати до момента:

Швейцария 0 Чехия 1
САЩ 2 Италия 0
Испания 1 Япония 1
Казахстан 0 Хърватска 1
Австрия 2 Сърбия 2
Русия 0 Швеция 0
Канада  0 Германия 0
Франция 0 Аржентина 2