Два кръга преди края на тазгодишното издание на Световната купа по биатлон битката за Големия кристален глобус при мъжете продължава да е оспорвана, а категоричен победител все още няма.

След края на седмия кръг, който се проведе в норвежкия зимен център Холменколен,  водачеството в генералното класиране при мъжете отново се смени.

Норвежецът Емил Хегле Свендсен успя да вземе три подиума и в трите индивидуални дисциплини и още след второто си място в преследването задмина по точки досегашния водач в подреждането Мартен Фуркад.

Победата му в масовия старт пък не само зарадва норвежкия крал, който беше почетен гост по време на целия кръг, но му осигури и преднина от 21т. пред останалия на второ място французин (660т.).

Трети в подреждането продължава да е Анди Бирнбахер с общ актив от 607т. Благодарение на победата си в преследването в Осло Арнд Пфайфер успя да се изкачи с четири позиции по-нагоре до 6-то място. Симон Фуркад продължава да е четвърти, а носителят на Големия кристален глобус Тарей Бьо се смъкна до седмата позиция.

При жените статуквото на върха не само се запазва, но дистанцията между първите две и останалите се увеличава. Магдалена Нойнер след двете си победи в преследването и спринта натрупа още по-комфортна преднина, която и позволи да се откаже от участие в масовия старт, за да доизлекува леката си настинка.

Даря Домрачова също показва невероятно бягане и с три подиума (две втори и едно трето място) заслужено се нареди непосредствено след германката с актив от 795т. И ако не се случи чудо или здравословен проблем не извади от релси някоя от двете биатлонистки още след края на следващия кръг можем да правим мотивирани прогнози коя от тях ще е бъдещата носителка на Големия кристален глобус.

Следващите две места периодично си сменят Кайса Макарайнен и Тора Бергер. И ако след Анхолц-Антерселва финландката беше трета, а норвежката четвърта, сега е ред двете да си разменят местата за пореден път - Тора Бергер - 681т. и Кайса Макаранен – 679т.

Добрата новина за българският биатлон от Холменколен са първите три точки на Емилия Йорданова, които българката спечели в преследването. Това й отрежда 84-то място в генералното класиране, но се надяваме това да е само началото на едно добро бъдещо представяне. Мъжете ни се смъкват надолу в класацията: Красимир Анев на 37-мо, Михаил Клетчеров е 45-и, а Владимир Илиев е на 72-ро място.

Ето и подреждането в генералното класиране до момента:

биатлонист държава точки биатлонистка държава точки
1. Емил Хегле Свендсен Норвегия 681 1. Магдалена Нойнер Германия 816
2. Мартен Фуркад Франция 660 2. Даря Домрачова Беларус 795
3. Анди Бирнбахер Германия 607 3. Тора Бергер Норвегия 681
4. Симон Фуркад Франция 489 4. Кайса Макарайнен Финландия 679
5. Евгени Устюгов Русия 480 5. Олга Зайцева Русия 672
6. Арнд Пайфер Германия 474 6. Хелена Екхолм Швеция 609
7. Тарей Бьо Норвегия 463 7. Андреа Хенкел Германия 562
8. Карл Йохан Бергман Швеция 450 8. Мари Лор Брюне Франция 492
9. Андрей Маковеев Русия 434 9. Мари Обер Дорен Франция 481
10. Бенямин Вегер Швейцария 422 10. Олга Вилюхина Русия 461
37. Красимир Анев България 146 84. Емилия Йорданова България 3
45. Михаил Клетчеров България 105
72. Владимир Илиев България 21