Лидерът в световната ранглиста Новак Джокович получи поредното си признание, след като късно снощи бе избран за спортист на годината и удостоен с наградата “Лауреус” – спортния еквивалент на “Оскарите”.

Сърбинът се съревноваваше със звезди като Леонел Меси и Юсеин Болт, но невероятните му постижения през 2011 година – трите спечелени титли от Големия шлем и победите му в турнирите от престижната верига “Мастърс 1000” го изведоха напълно заслужено до върха на класацията.

Така Новак Джокович се присъедини към компанията на Роджър Федерер (4) и Рафа Надал (1) и по този показател, след като стана третият тенисист, печелил това отличие през последните седем години.

Освен Джокович с награди от пищната церемония в Лондон си тръгнаха и Рори Макелрой – половинката на бившата номер 1 Каролине Возняцки, който спечели приза в категорията “Пробив на годината”, Дарън Кларк – за “Завръщане на година”, както звездния тим на Барселона, който бе определен за “Отбор на годината”.

За цялостен принос и всепризнати постижения в спорта наградата получи легендата на Манчестър Юнайтед и английския национален отбор – Сър Боби Чарлтън.

Ето и призьорите през последните 10 години:

 

година

спортист на годината

спорт

2012

Новак Джокович

тенис

2011

Рафаел Надал

тенис

2010

Юсеин Болт

лека атлетика

2009

Юсеин Болт

лека атлетика

2008

Роджър Федерер

тенис

2007

Роджър Федерер

тенис

2006

Роджър Федерер

тенис

2005

Роджър Федерер

тенис

2004

Михаел Шумахер

формула 1

2003

Ланс Армстронг

колоездене

2002

Михаел Шумахер

формула 1