България си осигури комфортен аванс от 2:0 победи срещу тима на Естония на старта на тазгодишното си участие в неофициалното световно отборно първенство по тенис за жени – Фед къп.

Нашите са в група А на първа евро-африканска зона от надпреварата заедно с тимовете на Естония и Австрия, като амбициите им са да гонят първото място и право да играят в плейофите за влизане във втора световна група.

В първия мач за деня в общинския тенис клуб в Ейлат (Изр) втората ни ракета Елица Костова направи истинско показно срещу 813-та в света Маргит Рютел, като в откриващия сет й даде само два гейма, а във втория бе още по-убедителна и набързо затвори срещата след категоричното 6/2, 6/1.

Преди броени минути пък и Цвети Пиронкова се поздрави с убедителна чиста победа срещу първата ракета на естонките (в отсъствието на Кая Канепи) – Анет Контавейт като за малко повече от час игра стигна до крайното 6/3, 6/1.

Известна интрига в двубоя имаше само в първия сет, в който пловдивчанката набързо поведе с 2/0 и след това съсредоточи силите си предимно върху спечелването на собствените си сервис геймове.

Във втората част контролът бе изцяло на страната на Пиронкова, която поведе с 5/0, позволи на Контавейт да запише гейма на честта и след това безпроблемно сложи точка на спора.

Така Цвети и Ели обезсмислиха на практика двубоят на двойки срещу естонките и направиха първата крачка към продължаването в следващата фаза от надпреварата, като от изключително значение ще е сблъсъкът с австрийките в петък.

Резултатите от днес:

I евро-африканска зона
група А
България  3
Естония 0
група D
Полша  3
Люксембург 0
Румъния 2
Хърватска 1