Останаха само две неизвестни в тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис, като днес предстои да отпадне една от тях, а именно коя ще е новата кралица на Мелбърн.

До правото да си оспорват престижното отличие при дамите достигнаха Виктория Азаренка и Мария Шарапова, като за зрителите на “Род Лейвър Арина” трябва да приготвят близо 15 000 чифта тапи за уши, тъй като се очаква децибелите да надхвърлят доста над допустимите норми.

Като се абстрахираме от “страничните” ефекти обаче трябва да признаем, че в тазгодишния финал участие ще вземат двете най-достойни тенисистки, които с победите си до момента доказаха, че заслужават с пълна сила да са на крачка от заветната цел.

Залогът пред Азаренка и Шарапова е допълнително гарниран и с факта, че която спечели трофея ще си осигури и първото място в световната ранглиста, като за рускинята това няма да бъде нищо ново, но пък за Азаренка ще е сбъднат сън.

И двете са представителки на агресивния тенис, обичат да търсят завършващите удари и да диктуват темпото в разиграванията, което още веднъж ни гарантира, че ни предстои невероятно зрелище.

Двубоят естествено е заложен в най-гледаното телевизионно местно време, така че се очаква да започне около 10.30 ч.(БГ).

Ето и пълната статистика на съперничеството между Шарапова и Азаренка (3:3):

година

турнир

настилка

победител

2007

Москва

килим

Азаренка

2009

Лос Анжелис

хард

Шарапова

2009

Пекин

хард

Шарапова

2010

Станфорд

хард

Азаренка

2011

Маями

хард

Азаренка

2011

Рим

клей

Шарапова