Откритото първенство на Австралия навлезе във финалната си фаза. Голяма част от участниците вече са пред телевизорите, а в Мелъбрн парк останаха само осем от претендентите - първите четирима в ранглистата при мъжете и четири от дамите – е, не първите четири, но нали жените уж са по-непредвидими.

И ако досега някой от заклетите фенове на аристократичната игра си е позволявал да пропусне да гледа дадена среща – оттук на сетне това би било значим пропуск, защото всеки от предстоящите двубои ще е “специален”, каквото определение за мача си срещу Федерер даде снощи Надал.

Програмата на 11-ия ден от първенството ще започне със сблъсъка на миналогодишната шампионка Ким Клайстърс и носителката на трофея от Сидни преди десетина дни - Виктория Азаренка. Белгийката вече детронира от върха Каролине Возняцки, а  стабилната игра, която показа увеличават шансовете и да играе за втора поредна година на финал на Australian Open.

Вторият дамски полуфинал на “Род Лейвър Арина” ще противопостави Мария Шарапова на Петра Квитова. До момента двете са се срещали общо три пъти през последните две години, като резултатът е в полза на рускинята.

Кулминацията на деня е предвидена да се състои във вечерната сесия на централния корт в Мелбърн парк -  27-то издание на “Ел Класико” в модерния тенис - Роджър Федере срещу Рафаел Надал.

Каквото и да се каже за този двубой ще е малко, каквато и статистиката да се извади ще е без значение, защото когато играят Федерер и Надал е сигурно единствено, че зрелището е гарантирано.

И като десерт за истинските ценители на тениса веднага след края на така дългоочаквания полуфинален сблъсък, на корта ще излязат още четири от великите легенди в тениса.

В демонстративен мач в смесени двойки ще играят Мартина Навратилова и Горан Иванишевич срещу Мартина Хингис и Пат Кеш. Приятно гледане.

Ето и програмата (приблизителният начален час на срещите е в българско време)

 

Род Лейвър Арина

 

полуфинали

 

/жени/

не преди

Ким Клайстерс

4.30 ч.

Виктория Азаренка

следва

Мария Шарапова

 

Петра Квитова

 

полуфинал

 

/мъже/

10.30 ч.

Роджър Федерер

 

Рафаел Надал

 

демонстративен мач

 

смесени двойки 

следва

Навратилова/Иванишевич

 

Хингис/Кеш