Световният номер 4 Анди Мъри е само на крачка от това за трета поредна година да играе финал в първия за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

Въпреки че на пръв поглед жребият на британеца бе един от най-тежките, в сравнение с останалите фаворити, той с лекота си проби път към финалната четворка (като изключим първия му двубой срещу Райън Харисън).

В сблъсък от четвъртфиналната фаза на надпреварата днес възпитаникът на Иван Лендъл отнесе приятната изненада до момента Кей Нишикори с 3:0 сета, в отделните части 6/3, 6/3, 6/1, като в интерес на обективността трябва да отбележим, че японецът не показа и половината от играта, с която срази Жо-Вилфред Цонга в предишния кръг.

Мъри започна да диктува темпото още от самото начало, като ретурът му сработи безотказно и той лесно стигаше до предимство в разиграванията и лесно спечелени точки.

Британецът затвори първите два сета с по 6/3, а в заключителната трета част бе още по-убедителен – 6/1 и така след 2 часа и 12 минути игра стигна до крайния успех и вече очаква победителя от последния четвъртфинал между Новак Джокович и Давид Ферер.

Статистиката от двубоя:

Мъри

Нишикори

44

1-ви сервис %

60

4

Асове

1

3

Двойни грешки

2

27

Непредизвикани грешки

39

36

Уинъри

30

 7/18

Възможности за пробив

 2/10

Времетраене: 2.12 ч.