Пъзелът започна да се подрежда. Вече са известни първите двама полуфиналисти в тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис, както при мъжете, така и при дамите.

Напрежението от очакваните епични полуфинални двубои, които предстоят се засилва. Почитателите на големия тенис с нетърпение очакват вечното “дерби” от години насам между Роджър Федерер и Рафаел Надал.

Преди това обаче в десетия ден от програмата на шампионата в Мелбърн предстои да станат ясни и останалите четирима състезатели, които ще имат честта да продължат да мечтаят за жадуваното отличие.

Първи на “Род Лейвър Арина” ще излязат Петра Квитова, която записа чиста победа над Ана Иванович и приятната изненада в надпреварата до момента - 58-та в световната ранглиста Сара Ерани.

На пръв поглед Квитова е абсолютен фаворит в този двубой, но не бива да се забравя, че на турнир от подобна величина, до тази фаза от надпреварата случайни тенисисти не достигат, а и мотивацията на всеки един да преследва до последно своето място под слънцето е огромна.

Веднага след това ще станем свидетели и на изцяло руския сблъсък между Мария Шарапова и Екатерина Макарова.  Двете сънароднички са се срещали на два пъти през миналата година като победителка от двубоите им е Шарапова. И все пак 56-та в световната ранглиста вече поднесе една изненада в тазгодишното издание на турнира, отстранявайки Серена Уилям и защо да не го направи пак с Мария?

Вечерната сесия принадлежи изцяло на мъжкия тенис. Слушайки оплакванията на играчите как високите температури се отразавят на играта – те ще са пощадени от жаркото слънце. Първи ще стартират Анди Мъри и Кей Нишикори. Японецът се оказа сензацията при мъжете, и както сам сподели, не се притеснява от мача си срещу Мъри.

«Гвоздеят на програмата» обаче несъмнено е сблъсъкът между Новак Джокович и Давид Ферер. Лейтън Хюит «пусна първата кръв» на сърбина и сега всички очакват дали непримиримият испанец ще продължи започнатото или пък властелинът от Белград отново ще си върне ореола на непобедим.

Ето и програмата:
(приблизителният начален час на срещите е в българско време)

 

Род Лейвър Арина

 

четвъртфинали

 

/жени/

2.00 часа

Петра Квитова

 

Сара Ерани

не преди

Мария Шарапова

3.30 ч.

Екатерина Макарова

 

четвъртфинали

 

/мъже/

не преди

Анди Мъри

5.30 ч.

Кей Нишикори

10.30 часа

Новак Джокович

 

Давид Ферер