Защитаващият титлата си Новак Джокович успя да си извоюва място на четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

В драматичен сблъсък на “Род Лейвър Арина”, приключил преди броени минути, световният номер едно загуби сет, но стигна до успеха срещу местния любимец Лейтън Хюит за крайното 6/1, 6/3, 4/6, 6/3.

Началото на двубоя изобщо не предвещаваше подобна развръзка, след като сърбинът изцяло контролираше събитията на корта, не позволи на Хюит нито веднъж да спечели подаването си в първата част и на бързо стигна до категоричното 6/1.

Във втория сет картината на корта не бе много по-различна, като световният номер 1 продължаваше да доминира, отново реализира ранен пробив и се приближи само на стъпка от крайния успех.

Той изглеждаше почти достигнат след като Джокович поведе с 3/1 в третата част, но точно в този момент започнаха неприятностите му, тъй като Хюит успя да се върне в мача, заличавайки преднината на своя опонент, но по-важното бе, че австралиецът изравни и играта.

С почти безгрешни удари от основната линия възпитаникът на Тони Роуч разколеба шампиона, накара го да бъде по-предпазлив и да избягва линиите, а на всичкото отгоре в опита си да достигне до една топка зад основната линия сърбинът за малко не изкълчи глезена си.

Всичко това, в комбинация с неистовата подкрепа от трибуните, доведе до спечелването на третия сет от страна на Хюит, което с оглед на случилото се до момента в надпреварата граничеше с невъзможното.

За съжаление на цяла Австралия обаче в началото на четвъртата част стана видно, че физическите запаси на Лейтън се изчерпаха и той не бе в състояние да отговаря повече подобаващо на предизвикателствата на сърбина и така след близо три часа битка любимецът на домакините приключи може би последното си участие в турнира.

Ето и статистиката:

Джокович

Хюит

62

1-ви сервис %

53

15

Асове

3

3

Двойни грешки

6

34

Непредизвикани грешки

37

55

Уинъри

23

 8/12

Възможности за пробив

 4/6

Времетраене: 2.56 ч.