Шампионката от 2008 година Мария Шарапова е последната четвъртфиналистка в тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

В изключително оспорван сблъсък от четвъртия кръг на надпреварата рускинята успя да стигне до пълен обрат срещу представителката на Германия Сабине Лисицки за крайното 3/6, 6/2, 6/3.

Маша започна във вихрено темпо срещата и набързо поведе с 3/0, но в този момент Лисицки успя да се оттърси от огромното напрежение и на практика заигра без грешка, което я доведе до серия от шест поредни гейма в нейна полза и напълно заслужено спечелен първи сет.

Във втората част бившата номер едно смени тактиката, опита да ограничи броя на непредизвиканите грешки, значително увеличи процента на вкаран първи сервис и това даде нужния резултат – след 6/2 в полза на рускинята статуквото на корта бе възстановено.

Заключителният трети сет отново започна оспорвано, но след като с много усилия Шарапова удържа подаването си, стигна до решителен пробив, който се оказа достатъчен за спечелването на така важната победа.

В опит да намери място във финалното каре Мария Шарапова ще се изправи срещу сънародничката си Екатерина Макарова, поднесла голямата изненада днес, отстранявайки Серена Уилямс.

Статистиката от двубоя:

Шарапова

Лисицки

70

1-ви сервис %

62

1

Асове

3

8

Двойни грешки

4

47

Непредизвикани грешки

29

23

Уинъри

21

 5/12

Възможности за пробив

 3/10

Времетраене: 2.15 ч.