22-годишният Кей Нишикори (Яп) сътвори втората голяма изненада в днешната програма на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

След като от надпреварата отпадна 5-кратната шампионка при дамите Серена Уилямс, същата участ сполетя и един от скритите фаворити за трофея при мъжете – поставения под номер 6 в основната схема Жо-Вилфред Цонга.

В изключително оспорвана и драматична 5-сетова битка французинът отстъпи с 2:3 сета пред младия японец, в отделните части 6/2, 2/6, 1/6, 6/3, 3/6 и така за първи път от 80 години насам представител на “страната на изгряващото слънце” стига до четвъртфинал на турнир от Големия шлем.

Двубоят започна по най-добрия начин за Цонга, който с лекота стигна до успеха в първия сет, но след това последва тотален срив в играта му, умело използван от Нишикори, който му позволи да обърне резултата в своя полза, печелейки убедително втория и третия сет.

В четвъртата част французинът отново заигра на ниво и успя да възстанови статуквото на корта, но в заключителния пети сет японецът стигна до ранен пробив, който впоследствие задържа и така стигна до ценния успех.

В опит да продължи своята приказка Кей Нишикори ще се изправи срещу Анди Мъри, преодолял по-рано днес Михаил Кукушкин с 6/1, 6/1, 1/0 и отказване на представителя на Казахстан.

Статистиката от двубоя между Нишикори и Цонга:

Нишикори

Цонга

66

1-ви сервис %

59

1

Асове

13

5

Двойни грешки

3

 6/19

Възможности за пробив

 4/12

37

Уинъри

50

30

Непредизвикани грешки

70

Времетраене: 3.30 ч.