Първата седмица от Откритото първенство на Австралия по тенис приближава към своя край, като до момента не станахме свидетели на кой знае какви изненади или сензации.

Всички скрити и явни фаворити продължават да са на линия и да печелят по “разписание” своите срещи, но със сигурност сериозните тестове по пътя им към титлата тепърва предстоят.

И днес се очаква Джокович, Серена Уилямс, Шарапова и Цонга сравнително лесно да спечелят своите срещи, докато сблъсъците между Янко Типсаревич и Ришард Гаске, както и Светлана Кузнецова (14) и Сабрине Лисицки (18) изглеждат трудно предвидими.

След двете си победи в тренировъчно темпо, световният номер едно Новак Джокович излиза срещу 81-я в ранглистата Никола Маю.  За сега сърбинът няма загубен сет и ако тази тенденция се промени ще бъде прието като сериозен сюрприз от страна на французина.

По-интересен се очертава  да бъде сблъсъкът  между Петра Квитова и Мария Кирленко. Двете са се срещали общо три пъти до момента и изненадващо или не статистиката е на страната на рускинята.

Преди да се доверим на числата обаче трябва да допълним, че при последната им среща миналата година победителка е Квитова, а именно през 2011г. чехкинята регистрира своя забележителен възход.

В началото на деня на “Хайсенс Арина” ще излязат Жо-Вилфред Цонга и Фредерико Жил, като везните определено се накланят в полза на французина, а във вечерната сесия ще видим дали сътрудничеството между Анди Мъри и Иван Лендъл ще продължи да носи радост за британците, или пък Микаел Лодра ще смълчи мъгливия Албион.

Ето и програмата (приблизителният начален час на срещите е в българско време)

  Род Лейвър Арина   Хайсенс Арина
2.00 часа Петра Квитова 2.00 часа Жо-Вилфред Цонга
  Мария Кириленко   Фредерико Жил
следва Мария Шарапова следва Ана Иванович
  Анджелика Кербер   Ваня Кинг
следва Новак Джокович следва Светлана Кузнецова
  Никола Маю   Сабине Лисицки
10.00 часа Серена Уилямс 10.00 часа Анди Мъри
  Грета Арн   Мкаел Лодра
следва Милош Раонич   Маргарет Корт Арина
  Лейтън Хюит не преди Вера Звонарьова
3.30 ч. Екатерина Макарова
следва Янко Типсаревич
  Ришар Гаске
следва Гаел Монфис
  Михаил Кукушкин