Рекордьорът по спечелени титли от Големия шлем Роджър Федерер продължава с безупречното си представяне в тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

Преди минути, в среща от третия кръг на надпреварата, швейцарецът записа чиста победа срещу 208-сантиметровия хърватин Иво Карлович – 7/6, 7/5, 6/3.

Напълно според очакванията двубоят започна с тотално надмощие на сервиращите, като в първия сет нито един от двамата тенисисти не успя да достигне до възможност за пробив, а в началото на неизбежния тайбрек Карлович реализира минибрейк за 2:0.

Последва великолепен ретур на Федерер, с който той заличи изоставането си, но при 5:5 швейцарецът разигра колебливо топката при собствен начален удар и позволи на хърватина да стигне до възможността да сервира за сета.

Точно в този момент обаче първият начален удар на Карлович не сработи, а при втория, Федерер успя да скъси максимално ретура си, а впоследствие и да прехвърли гиганта от Загреб, изравнявайки за 6:6.

Това сякаш разколеба Карлович и той загуби следващите две точки, а с това и първия сет, но в началото на втората част стигна до възможност за пробив в подаването на Федерер.

Маестрото се измъкна от критичната ситуация, удържайки подаването си, а в 25-ия гейм от срещата най-накрая стигна до първия си шанс да спечели подаването на своя опонент.

Мощният начален удар на хърватина го измъкна в първия случай, но малко след това пробивът бе факт и след 7/5 Федерер вече се доближи само на крачка от крайната победа.

Заключителната трета част започна по възможно най-добрия начин за швейцареца – ранен пробив, който бе повече от достатъчен бившият номер 1 изцяло да поеме контрола върху случващото се на корта и без проблеми да затвори мача след два часа и 17 минути игра.

Така Роджър Федерер записа 10-та си победа от досега изиграните 11 официални мача срещу Иво Карлович, а в четвъртия кръг от надпреварата в Мелбърн ще се изправи срещу победителя от сблъсъка между Александър Дългополов и Бърнард Томич.

Статистиката от двубоя:

Федерер

Карлович

62

1-ви сервис %

71

9

Асове

15

0

Двойни грешки

3

 2/6

Възможности за пробив

 0/2

55

Уинъри

40

13

Непредизвикани грешки

35

Времетраене: 2.17 ч.