Шампионът от 2009 година Рафаел Надал се класира за четвъртия кръг на първия за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

След успехите си над Александър Кузнецов и Томи Хаас, преди минути поставеният под номер 2 в основната схема испанец се разправи и със словака Лукаш Лацко, като за час и 55 минути игра стигна до крайното – 6/2, 6/4, 6/2.

Като цяло това бе най-солидният двубой за “Ел Торо” от началото на тазгодишната му кампания, в който той демонстрира изключително стабилна игра от основната линия, много ефективен начален удар и когато се налага – елегантни волета в близост до мрежата.

Сблъсъкът започна доста обещаващо – с поредица от атрактивни продължителни разигравания, в които Лацко загатна за потенциала си, но класата и рутината на Надал бързо взеха връх и след три реализирани брейка той стигна до убедителното 6/2.

Във втория и третия сет испанецът повиши още повече представянето си, особено в собствените си сервис геймове, не даде нито една възможност за пробив на своя опонент и напълно заслужено и очаквано стигна до крайния успех, който на осминафиналите го изправя срещу победителя от двойката: Джон Иснър – Фелисиано Лопес.

Статистиката от двубоя:

Надал

Лацко

81

1-ви сервис %

67

2

Асове

8

0

Двойни грешки

3

 6/12

Възможности за пробив

 1/5

27

Уинъри

17

19

Непредизвикани грешки

30

Времетраене: 1.55 ч.