Един от сочените за скрити фаворити за титлата - Жо-Вилфред Цонга, бе поставен на сериозен тест още в първия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

В изключително оспорван двубой, завършил преди броени минути, французинът успя да отстрани с 3:1 сета представителя на Казахстан Денис Истомин, в отделните части 6/4, 3/6, 6/2, 7/5.

Срещата започна добре за Цонга, който без особени проблеми спечели първия сет, но във втората част допусна Истомин изцяло да поеме контрола върху случващото се на корта и с лекота да изравни.

В третия сет инициативата отново премина на страната на Цонга, който реализира и двете си възможности за пробив, а в началото на четвъртия изглеждаше така сякаш окончателно е пречупил своя съперник, повеждайки с 5/2.

Точно в този момент обаче французинът отново изпадна в дупка и позволи на Истомин не само да отрази три мачбола, но и да върне пробива, след който изравни за 5/5.

Последва убедителен сервис гейм за Цонга, а след това и решителен пробив, с който на практика той сложи точка на спора и във втория кръг ще се изправи срещу бразилеца Рикардо Мело.

Иначе като цяло днес бе повече от успешен ден за французите, като от девет представители на “петлите” единствено Стефан Робер отпадна, губейки от младия “самурай” – Кей Нишикори.

Ето и резултатите на всички французи от днес:

Гаел Монфис 7 6 6
Маринко Матошевич 6 3 3
Ришар Гаске 6 3 6 6
Андреас Сепи 3 6 3 1
Жил Симон 6 3 6 6 6
Данай Удомчоке 1 6 7 3 2
Жулиен Бенето 6 6 7
Карол Бек 4 2 5
Никола Маю 7 7 6
Радек Щепанек 5 5 3
Микаел Лодра 2 6 6 6
Ернест Гулбис 6 1 2 2
Ед. Васелин 7
Ксавие Малис 6  R
Кей Нишикори 6 7 6
Стефан Робер 1 6 0