Шампионът от Сидни и миналогодишен финалист Анди Мъри започна с трудна победа участието си на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

Британецът, който е поставен под номер 4 в основната схема, трябваше да заличава сет пасив срещу младата надежда на американците Райън Харисън преди да стигне до победното 4/6, 6/3, 6/4, 6/2.

Мъри влезе в двубоя, както обикновено – напрегнат, с доста брак в играта си от основната линия и логично допусна ранен пробив, който позволи на Харисън да си осигури повече от комфортен аванс за 5/2.

В осмия гейм 19-годишният американец трябваше да сервира за сета, но и той се поддаде на напрежението и след серия от непредизвикани грешки позволи на британеца да намали за 3/5.

Последва нов измъчен сервис гейм на Мъри, който той все пак успя да спечели, но при втората си възможност за затваряне на частта Харисън не сбърка и така поведе с 1:0.

Оттук до края на мача обаче инициативата премина изцяло на страната на “шотландския боец”, който значително повиши нивото си на представяне, грешките от основната линия почти изчезнаха и напълно закономерно той спечели останалите три сета, а с това и мача след малко повече от три часа игра.

Най-голямата изненада до момента обаче дойде от “Род Лейвър Арина”, където местната любимка Саманта Стоусър бе отстранена от румънката Сорана Кърстеа след чиста победа с 2:0 сета, в отделните части 7/6, 6/3.

Още резултати:

I кръг:
 /мъже/:
Гаел Монфис 7 6 6
Маринко Матошевич 6 3 3
Хуан Игнасио Чела 7 6 6
Майкъл Ръсел 6 3 4
Тацума Ито 6 4 6 6
Потито Стараче 3 6 3 4
Марсел Гренолерс 6 7 5 5 6
Джеси Ливайн 0 6 7 7 3