Роджър Федерер стартира похода към 17-та титла от Големия шлем с чиста трисетова победа срещу Александър Кудравцев – 7/5, 6/2, 6/2 в среща от първия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

Поставеният под номер 3 в основната схема швейцарец измъкна първия сет след пробив в последния възможен момент, а на старта на втората част отново проби сервиса на руснака, подсигурявайки си комфортна преднина от 2:0 сета.

Нещо повече, в началото на заключителната трета част Федерер поведе с 2/0 и си позволи моментно отпускане, което доведе до изненадващ пробив за преминалия през ситото на квалификациите Кудрявцев, но още в ответния гейм Маестрото сложи нещата на мястото си и възстанови преднината си.

До края на мача швейцарецът не позволи на руснака да увеличи своя актив и така след час и 38 минути игра Роджър Федерер записа 229-та си победа в турнирите от Голямата четворка.

За място в третия кръг световният номер 3 ще спори с победителя от сблъсъка между Ерик Прюдон и Андреас Бек, които играят в момента.

Статистиката от двубоя:

Федерер

Кудрявцев

63

1-ви сервис %

42

14

Асове

4

2

Двойни грешки

4

33

Непредизвикани грешки

42

43

Уинъри

21

 6/13

Възможности за пробив

 1/4

Времетраене: 1.38 ч.