Любимецът на домакините Бърнард Томич сътвори впечатляващ обрат още в първия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

19-годишният австралиец изоставаше с два сета в сблъсъка си срещу Фернандо Вердаско и изглеждаше на ръба на физическите си възможности, но намери сили да обърне нещата на 180 градуса и след 4 часа и 11 минути да взриви “Род Лейвър Арина” за крайното 4/6, 6/7, 6/4, 6/2, 7/5.

Началото на двубоя обаче бе изцяло за испанеца, който сервираше отлично и без проблеми спечели първия сет, а в решителния тайбрек на втората част с лекота наложи волята си и след категоричното 7:3 се приближи само на крачка от крайния успех.

В тези минути Вердаско изцяло контролираше събитията, а от другата страна на мрежата Томич се придвижваше трудно по корта и не даваше никакви индикации, че е способен на подвига, който сътвори впоследствие.

Може би повлиян до известна степен от поведението на младия австралиец испанецът допусна моментно отпускане, което му изигра лоша шега, след като Томич измъкна третия сет, а в четвъртия изцяло надигра своя съпериник и прати мача в решителната пета част.

Тя започна с поделено надмощие на двамата съперници, но с изключително постоянна и пестелива игра от основната линия, почти без непредизвикани грешки, Томич търпеливо дочака своя момент и след пробив в единадесетия гейм получи правото да сервира за мача.

Въпреки огромното напрежение австралийският тинейджър демонстрира завидно самочувствие и здрави нерви, не се поддаде на негативизма при сбърсания смач от дъното на корта и веднага след това с печеливш удар по правата сложи точка на този толкова драматичен сблъсък.

Резултати:

I кръг:
 /мъже/:
Хуан Мартин Дел Потро 2 6 7 6
Адриан Манарино 6 1 5 4
Николас Алмагро 1 7 6 7
Лукаш Кубот 6 5 3 5
Томаш Бердих 7 4 6 6
Алберт Рамос 5 6 2 3
Марди Фиш 6 6 6
Жил Мюлер 4 4 2
Пере Риба 7 2 6 7
Алберт Монтанес 6 6 4 6