Поставеният под номер 3 в основната схема Жо-Вилфред Цонга спечели титлата от международния тенис турнир на твърда настилка в Доха с общ награден фонд 1 024 000 долара.

В изцяло френския финален сблъсък днес Цонга надигра с 2:0 сета сънародника си Гаел Монфис, в отделните части 7/5, 6/3 след близо два часа игра.

Срещата започна по възможно най-добрия начин за Монфис, който стигна до пробив още в първия гейм, но веднага след това срещата бе прекъсната за повече от половин час, а причината бе стелещата се мъгла над катарската столица, която навлажняваше надписите и линиите по корта и създаваше предпоставки за неприятни контузии.

След като корта бе внимателно подсушен двубоят бе подновен, а Монфис продължаваше да е по-активният тенисист до деветия гейм (при 5/4), в който трябваше да сервира за сета.

Точно в този момент Гаел се поддаде на напрежението и допусна Цонга да върне пробива, а след това нивото му на игра тотално рухна и след серия от 3 поредни гейма “Мохамед Али” измъкна първия сет.

Нещо повече, на старта на втората част Цонга продължи с обстрела си от основната линия, но във втория гейм неприятно се подхлъзна на три пъти и за малко не се стигна до сериозна травма.

За щастие до инцидент не се стигна, а в шестия гейм Жо стигна до решителен пробив, след който просто удържа подаванията си и така стигна до крайния успех.

Статистиката от двубоя:

Цонга

Монфис

53

1-ви сервис %

70

2

Асове

0

0

Двойни грешки

1

 3/3

Възможности за пробив

 1/2

 66/113

Общо спечелени точки

 47/113

 

Времетраене: 1.58 ч.