Фаворитката на домакините Саманта Стоусър започна с очакван успех участието си на силния международен тенис турнир на твърда настилка в Бризбейн (Австрл) с общ награден фонд 655 000 долара.

В среща от първия кръг на надпреварата австралийката, която е и поставена под номер 1 в основната схема, отстрани без никакви затруднения представителката на Беларус Анастасия Якимова с 6/2, 6/3.

Стоусър влезе в срещата максимално концентрирана и буквално не остави никакви шансове на своята опонентка в първата част, като само за 29 минути стигна до победното 6/2.

Във втория сет шампионката от Откритото първенство на САЩ значително намали оборотите, позволи на Якимова дори да стигне до пробив, но това бе всичко до което успя да се добере белорускинята и така след час и 20 минути игра австралийката се поздрави с крайния успех.

Далеч не толкова убедително своето място във втория кръг си осигури и поставената под номер 2 в основната схема Андреа Петкович, която трябваше да води трисетова битка с Шахар Пеер за победата със 7/6, 1/6, 6/3.

В най-интересния сблъсък от мъжката програма на турнира Маркос Багдатис успя да отстрани младата надежда на САЩ Райън Харисън – 7/6, 6/4.

Резултати:

I кръг:
/жени/
Йелена Янкович 6 6
К. Суарес Наваро 4 2
Ан. Павлюченкова 6 4
Полона Херцог 1 1  R
Кая Канепи 7 3 6
Александра Панова 5 6 2
I кръг:
/мъже/
Жил Симон 6 6
Райън Суитинг 3 4
Бърнард Томич 6 4 7
Жулиен Бенето 2 6 5